Kemajuan Negara telah membawa kepada perubahan gaya hidup masyarakat yang semakin sibuk dengan kerjaya dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan makanan kepada keluarga setiap hari telah membawa kepada permintaan yang tinggi terhadap produk mudah guna seperti makanan segera,
Permintaan kepada produk mudah dimasak dan disediakan seperti pes, perencah dan sos semakin meningkat dari tahun ke tahun. Masakan ini menjadi sangat popular pada masa kini kerana ia mudah, cepat, sedap serta lazat untuk disedia dan disajikan.
Dipasaran banyak jenama produk berkenaan timbul samada diusahakan oleh syarikat besar mahupun industri kecil skala rumah tangga. Pes, perencah dan sos masakan untuk masakan nasi goreng telah lama berada dipasaran. Perencah asam pedas, masak hitam dan mi bandung amat diminati masyarakat kerana mudah guna dan sediakan berbanding dengan cara tradisional, selain mudah ianya dapat disediakan dalam masa yang singkat.
Produk pes yang dihasilkan boleh disimpan pada suhu bilik, di tempat yang bersih dan kering dan tak perlu disimpan dalam peti sejuk. Untuk penyediaannya pula adalah cukup mudah, untuk membuat kuah asam pedas misalnya , pes asam pedas hanyalah perlu dicairkan dengan menambah air pada nisbah yang ditentukan oleh pengeluar. Kuah asam pedas kemudian dipanaskan dan ikan dimasukkan dan dimasak sehingga mendidih. Setelah itu siap dan lauk dapat dihidangkan dalam masa yang singkat sahaja,
Kini muncul pula pelbagai pes dan perencah di pasaran seperti perencah ikan bakar, tomyam, ikan tiga rasa, sambal tumis nasi lemak serta perlbagai masakan ala Thai.
Muktahir ini pes, perencah dan sos masakan Arab telah menjadi buruan seperti perencah nasi mandi, nasi kabsah dan nasi maglubah.
Tahu kah anda, teknologi memproses perencah, pes dan sos makanan segera ini sederhana sahaja dan mampu disediakan dalam industri skala rumah tangga selain daripada industri berskala IKS.
CONTOH PRODUK DI PASARAN
VIDEO CARA MASAK NASI MANDI GUNA REMPAH SEGERA CHEF USTAZAH
OBEJEKTIF KURSUS
Mendedahkan teknologi menghasilkan pes, perencah dan sos masakan makanan.
Memahami keperluan perundangan dalam menghasilkan pes, perencah dan sos masakan.
Melahirkan usahawan pes, perencah dan sos masakan segera.
MODUL KURSUS
Kedudukan produk, perencah dan sos dalam Peraturan Makanan 1985.
Bahan-bahan yang digunakan dalam pembangunan produk pes, perencah dan sos masakan.
Teknik pembangunan produk pes, perencah dan sos masakan makanan.
Penggunaan zat makanan, kondisioner makanan, bahan perisa, bahan pewarna dan bahan penambah perisa yang dibenarkan dalam pes, perencah dan sos.
Teknik pengawetan pes perencah dan sos tanpa menggunakan bahan pengawet.
Teknik pengawetan pes, perencah dan sos menggunakan bahan pengawet yang dibenarkan.
Teknik pembungkusan pes, perencah dan sos makanan.
PRODUK YANG BOLEH DIHASILKAN
Perencah Ikan Bakar / Rempah Ikan Bakar Segera
Perencah Tom Yam / Rempah Tomyam Segera
Perencah Asam Pedas / Rempah Asam Pedas Segera
Perencah Masakan Hitam / Rempah Masakan Hitam Segera
Perencah Mi Bandung / Rempah Mi Bandung Segera
Perencah Nasi Arab / Rempah Nasi Arab Segera
TARIKH KURSUS
Kursus dijalankan atas permintaan daripada peserta yang berminat.
JANGKAMASA KURSUS
Satu (1) hari.
YURAN KURSUS
Peserta berkumpulan minima 3 orang dikenakan yuran RM 500.00 seorang.(diskaun 20% yuran jika mendaftar bagi Disember 2015 dan Januari 2016)
Peserta perseorangan dikenakan yuran RM 1,000.00 (diskaun 20% yuran jika mendaftar bagi Disember 2015 dan Januari 2016)
HUBUNGI
e-mail nama, alamat, nombor hp dan tarikh kursus yang dicadangkan kepada kursusahawan@gmail.com atau whattap/sms/call +60139389712
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletesalam chef ustazah.sy berminat untuk sertai kursus pembuatan paste dan perencah makanan yg diadakan oleh chef ustazah.tp sy lihat iklan terkahir adalah pada 2015.adakah cef ustazah masih menyediakan kursus tersebut?
ReplyDeletekursus ni masih wujud lagi ke? Sy berminat..
ReplyDeletesila lawati
Deletehttp://wmkfoodindustries.blogspot.my/2015/08/jadual-kursus-asas-teknologi-makanan_23.html?m=1
Salam.Ada lagi ker kursus ni.
ReplyDelete